Academie Mercuur

Erkend studiecentrum sinds 1948

Opleidingen bij Academie Mercuur

Academie Mercuur is gestart in 1948. In de loop der tijd heeft Mercuur zich ontwikkeld tot een veelzijdig instituut met een breed scala aan opleidingsmogelijkheden. Wij zijn een particulier opleidingsinstituut en verzorgen dag- en avondopleidingen, bedrijfstrainingen en projectonderwijs in Noord en Oost Nederland.

Door onze nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en de dienstensector hebben wij onze opleidingen aangepast aan de wensen van de toekomstige werkgevers en kunnen wij dus heel gericht scholen. Onze cursisten zijn dan ook: goed opgeleide mensen die stevig in hun schoenen staan. 
 

Beroepsopleidingen van Academie Mercuur

Bij Academie Mercuur hebben we 3 soorten beroepsopleidingen:

 • LSSO
  Het LSSO is een samenwerkingsverband van opleidingsinstituten in heel Nederland die opleiden voor kantoorfuncties. Onze LSSO opleidingen worden ’s avonds gegeven. Het zijn korte basisopleidingen van circa 1 avond per week. Instroom is om de 10 weken mogelijk. Deze opleidingen zijn ideaal als opfriscursus.
 • Avondopleidingen
  De avondopleidingen van Academie Mercuur zijn één- of tweejarige opleidingen van twee tot drie avonden per week op verschillende niveaus. Instroom is om de 10 weken mogelijk. Deze opleidingen zijn bedoeld voor starters op administratief gebied.
 • Dagopleidingen
  Dit zijn onze meest uitgebreide opleidingen op secretarieel en administratief gebied, ons plus-pakket. Het zijn één- of tweejarige opleidingen van drie tot vier dagdelen per week. Wekelijks instroom is mogelijk en door de extra begeleiding zijn deze opleidingen ideaal voor starters op administratief gebied.

Kantooropleidingen en talen

Niet altijd is het nodig om een beroepsopleiding te volgen, soms kan er volstaan worden met afzonderlijke vakken, bijvoorbeeld:

 • leren typen
 • het verbeteren van het schrijven van brieven in het Nederlands
 • uw carrièremogelijkheden vergroten door uw reeds behaalde diploma’s uit te breiden met bijvoorbeeld de medische of juridische vakken
 • het verbeteren van een vreemde taal

Onze kantoor- en talenopleidingen zijn hiervoor uitermate geschikt.

U kunt zich opgeven voor de opleiding(en) die u wilt volgen. Voor iedereen kan er een passend pakket worden samengesteld, gericht op het doel en het niveau van de cursist.
 

Computertrainingen

Academie Mercuur biedt deze trainingen aan volgens de individuele trainingsmethode op haar cursuslocatie aan de Sterrenkamp 1 te Emmen en eventueel voor groepen op locatie.

De Individuele Trainingsmethode
U leert onder begeleiding van een deskundige trainer in uw eigen tempo omgaan met het door u gekozen pakket. Hierbij staat centraal dat u zelf aan het werk gaat. Want, leren omgaan met de computer leert u alleen door het zelf te doen! Met behulp van het lesmateriaal en met hulp van de docent wordt u op een volledig zelfstandige wijze wegwijs gemaakt in de lesstof. Tijdens een individuele training krijgt u ruim de gelegenheid om de leerstof te oefenen. Dit is een efficiënte manier van trainen in het gebruik van software.

Het lesmateriaal
De praktijkgerichte opzet van deze trainingen komt ook tot uitdrukking in het lesmateriaal: overzichtelijke handleidingen met veel oefeningen.

Cursuscertificaat
Na afloop van de cursus wordt een verklaring van deelname toegezonden.
 

Associatie opleidingen

De Associatie staat voor erkende en gewaardeerde praktijkdiploma’s die de kansen op de arbeidsmarkt vergroten - precies wat je nodig hebt voor een succesvolle carrière in de kennismaatschappij van nu.

De Associatie voor Praktijkexamens (sinds 1941) is een onafhankelijk exameninstituut dat per jaar schriftelijk en digitaal circa 40.000 erkende examens voor de beroepspraktijk afneemt. In de ruim zestig jaar zijn al meer dan twee miljoen kandidaten geëxamineerd.

Academie Mercuur leidt op voor verschillende praktijkdiploma’s van de Associatie.

Financieel-administratief
Dit onderdeel bestrijkt de wereld van kosten en opbrengsten. Een diplomalijn met veelgevraagde diploma’s, van mbo tot hbo niveau, voor tal van boeiende functies. Van boekhouder in een kleine stichting tot controller van een multinational. ICT, gezondheidszorg, accountancy, productie, handel, dienstverlening en non-profit - er is geen sector waar Associatie-professionals gemist kunnen worden.

Academie Mercuur leidt op voor de volgende praktijkdiploma’s:

 • Basiskennis Boekhouden (BKB) en Basiskennis Calculatie (BKC) leggen een stevig fundament voor interessante administratieve posities. De examenprogramma’s zijn onlangs geactualiseerd. Daardoor ben je bovendien bekend met één van de meest gebruikte boekhoudpakketten in het MKB; Accountview en met Excel.
 • Praktijkdiploma Boekhouden (PDB), één van de meest gevraagde diploma’s in het administratieve werkveld en voor velen het begin van een succesvolle carrière.
 • Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) is een vermaard praktijkdiploma op mbo-plus niveau met veel toekomstperspectief. MBA’ers zijn vaak de administratieve spil in het bedrijf met uitzicht op een leidinggevende positie.

 Loonadministratie
Loonadministratie – een vak waarin altijd werk is, getuige de niet aflatende stroom vacatures in regionale en landelijke dagbladen. Een interessant vak vol dynamiek, want met grote regelmaat vinden er wijzigingen plaats. Niet alleen in personeelsbestanden of salarisgebouwen, maar ook in wet- en regelgeving. Het is daarom een specialisme dat vraagt om vakmensen.

Academie Mercuur leidt op voor de volgende praktijkdiploma’s:

 • Met het Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) op zak ben je in staat zelfstandig een loonadministratie te voeren. Op basis van actuele stof en praktijkgerichte voorbeelden krijg je inzicht in de heersende wet- en regelgeving en de wijze waarop die doorwerkt in de loonadministratie.
 • De Vakopleiding Payroll Services (VPS) is een brede vervolgopleiding voor de allround payroll professional, met het accent op fiscaliteiten, sociale zekerheid en arbeidsrecht. VPS-ers zijn bovendien getraind in communicatieve vaardigheden, zodat ze kunnen adviseren over flexibele arbeidsvoorwaarden. Gediplomeerden fungeren als spil tussen de HR, de financiële afdeling en de salarisadministratie.


Nemas Managementopleidingen1

De Nederlandse Management Stichting is opgericht in 1992. Er bleek een grote behoefte te zijn aan een op de praktijk gerichte certificering voor managementopleidingen in het algemeen en voor een aantal specifieke vakgebieden. Het resultaat is een aantal door zowel cursisten als bedrijfsleven hoog gewaardeerde diploma’s. 

Academie Mercuur leidt op voor het volgende examen van het NEMAS:

 • Onder de naam ‘middle management’ duiden we de beroepsgroep aan die namens de bedrijfstop zorgt voor sturing binnen de organisatie. De managementvragen die hierbij spelen, gelden ook voor de zelfstandige ondernemer. NEMAS® Middle Management reikt je alle stof aan die je voor het oplossen van praktische managementkwesties nodig hebt.

 Share |